Taller Alimentació Sana:
Com millorar la selecció, conservació i preparació d'aliments
- Objectiu general
. Aprendre a identificar i reduir la presència de contaminants ambientals i hormonals a l'hora de comprar, conservar, preparar i consumir els aliments, per potenciar la salut personal i familiar.
- Objectius específics
- Adquirir criteris senzills i pràctics per triar els aliments més beneficiosos per a la salut en el comerç i en el restaurant
- Identificar els elements rellevants de les etiquetes i de la publicitat enganyos
- Conèixer avantatges i inconvenients dels recipients i estris de cuina, i dels mètodes de conservació i congelació d'aliment
- Explorar les tècniques culinàries més compatibles amb la salut
- Conèixer els beneficis que aporten els principals grups d'aliments
Nombre de sessions: 3
Durada: h 18 a 20h. cada sessió. Total: 6 hores
El compromis de les persones inscrites es assistir a les 3 sessions..
Hi han plaçes limitades i son sessions gratuïtes.
Inscripció :
Al CAP Guineueta
comunitariaguineueta.bcn.ics@gencat.cat
- Continguts:
Selecció d'aliments: aspectes generals
Com valorar la qualitat a l'hora de fer la compra d'aliments frescos, productes envasats,
congelats, conserves, aigua, begudes, oli, vinagre, làctics.... Procedència, tipus de conreu o
cria, grau de maduresa/edat, mida, color, olor, aval, etiqueta, envoltori, llauna, envàs...
Propietats, selecció, conservació i preparació de:
. Fruites i verdures: procedència, tipus de conreu, maduresa, mida, brillantor,
possibles residus de fitosanitaris, pell i capa externa, protecció dèrmica en la
manipulació i neteja, envoltori, segell o aval, tipus de preparació per aprofitar millor els
nutrients, efecte sinèrgic, prioritat de consum després de la compra, processament de les
verdures en bossa, com aprofitar al màxim les seves propietats.
. Cereals i pseudocereals (amb i sense gluten): blat, espelta, kamut, arròs, blat de moro,
civada, sègol, ordi, mill, quinoa, amarant, fajol, teff. Beneficis dels diferents tipus de
presentació: gra sencer, flocs, farina, germen, segó, pasta, pa. Seitan, llets de cereals (civada,arròs...). Intoleràncies més comunes, celiaquia. Com detectar la presència de derivats de blat de moro transgènic.
. Carn, aus: color, greix, tipus de criança, temps de vida, processament (embotits, nitrats...),
órgans i parts on es concentren més substàncies nocives, caça
. Peix: blanc, blau, tamany, procedència (codis FAO, aigua dolça, piscifactoria),
greix, reutilització d'olis de cocció, contaminants (mercuri, microplàstics...)
Algues: tipus, procedència i presència inadvertida a diferents productes (llets vegetals,
hamburgueses vegetals...), indicacions i contraindicacions
. Ous: codis del tipus de producció (eco, gallines camperoles, criades en sòl, en gàbia) i
procedència de l'explotació avícola, mida i pes, conservació, neteja,
preparació i consum
. Productes làctics: tipus (vaca, cabra, ovella...), contingut en greix, residus,
sinèrgies, intoleràncies, presència inadvertida en productes envasats, altres
aliments amb alt contingut en calci
. Fruits secs (ametlla, avellana, nous, pinyons, cacahuets...) i llavors oleaginoses (llinosa,
pipes girasol i carbassa, sèsam...): propietats, conservació òptima, textura, llavors i derivats
més problemàtics, intoleràncies, al.lèrgens. Llets vegetals
. Fruita seca: residus a la pell, additius, quan i per què consumir-ne
. Olis: procedència, premsat, olis afegits de cultiu transgènic, temperatura de
cocció, material de l'envàs
. Aliments silvestres (espàrrecs, bolets, mores, cireres d'arbós, plantes
comestibles i/o medicinals, flors, cargols...). Lloc de recol.lecció: proximitat de
carreteres, vies de tren, camps o boscos tractats...
. Líquids (aigua, begudes, refrescos...): composició, additius, interacció entre
substàcies àcides i envàs de plàstic, llauna...
. Sucre (blanc, integral), estèvia, mel (procedència, residus fitosanitaris),
edulcorants artificials
Tècniques culinàries: avantatges i inconvenients. Escaldat, bullit, vapor, saltejat, estofat, a
pressió, forn, microones, a la papillote, barbacoa...
. Pros i contras de diferents materials per cuinar (tefló, pàstic, alumini, fang, silicona, acer
inoxidable, vidre...) i accessoris (tàpers de plàstic i vidre, paper film, paper d'alumini, fusta...)
. Emportar-se menjar fora de casa: què i com. Tipus d'aliments i envasos més recomanables
. Menjar fora de casa: quins plats demanar i com combinar-los
A càrrec d'Anna Font Coll
Llicenciada en Psicologia, Postgrau en Medicina Psicosomàtica i Psicologia de la Salut, Certificada en Patologia Ambiental, formació en Dietètica i Naturopatia.
No hay comentarios:
Publicar un comentario